Aardappelvezels
Aardappelpersvezel komen vrij bij de winning van aardappelzetmeel. De aardappelen worden vermalen en het zetmeel en aardappelvruchtwater worden gewonnen. Hierbij blijft een vezelachtige product overblijft, dat wordt geperst, zodat het drogestofgehalte stijgt.
De persvezels van de aardappels zijn een aantrekkelijke bron van energie om bij te voeren aan uw rundvee, dat in de wei staat.
Het product is goedkoper dan droog krachtvoer en bovendien is het een zetmeel rijke en eiwitarme krachtvoer vervanger, die goed past in een rantsoen met veel graskuil.
De aardappelpers vezels dienen binnen twee weken opgevoerd te worden. Anders dienen ze ingekuild te worden
Er zijn twee soorten aardappelvezels, namelijk eiwitarme en eiwitrijke vezels.
Aardappelsnippers
Aardappelsnippers zijn het bijproduct van de aardappelproductie, zoals patat, chips ed.
Het zijn kwalitatief inferieure rauwe aardappelen of rauwe Frite staafjes, handmatig of automatisch uitgeselecteerd.