Goede kwaliteit zaagsel kopen voor een scherpe prijs

Zaagsel (ook wel houtzaagsel genoemd) is het fijnste gedeelte van houtschaafsel en komt van houtzagerijen. Dit fijne zachte houtzaagsel zorgt voor een mooi en zacht ligbed voor rundvee en varkens. Verder geeft dit strooisel product een mooie en frisse stal.

Bij Temmink Agro Producten kunt u gezeefd en stofarm gemaakt zaagsel kopen los gestort of verpakt in balen. Er zijn drie soorten houtzaagsel te koop, namelijk wit zaagsel, bruin/rood zaagsel en gemengd zaagsel. Door grote afnames bij verschillende fabrieken kunt u nu bij Temmink Agro Producten zaagsel kopen van goede kwaliteit voor een scherpe prijs en dat voor elke soort stal!

Soorten zaagsel

Wit droog vuren zaagsel
Wit droog vuren zaagsel is heel geschikt om te strooien in rundvee- en varkensstallen en heeft een uitstekende kwaliteit. (A kwaliteit). Wij begrijpen dat een stoffige stalbodem niet gezond is voor mens & dier. Daarom wordt ons zaagsel door onze producent meerdere malen gezeefd om zo het aandeel stof tot een minimum te beperken.

Het stofarm droge witte zaagsel neemt veel vocht op en het houdt daardoor de ligplaatsen droger. Hierdoor ontstaat er minder kans op beschadiging aan de hakken of klauwen van de koeien en de varkens. Omdat wit droog vuren zaagsel stofarm is ontstaat er minder stof in de stal en op materiaal in de stal, wat de gezondheid van uw dier en uzelf ten goede komt.

Dennenzaagsel
Dennenzaagsel is wit, ontschorst zaagsel, dat is gezeefd. Hierdoor is het vochtig, omdat het van vers hout afkomstig is en daardoor minder stoffig. Dennenzaagsel is geschikt om te strooien in diepstrooiselboxen.

Het zaagsel wordt op verschillende manieren gezaagd in de fabriek, namelijk met een lintzaag of met een cirkelzaag. Het verschil is dat het zaagsel dat wordt verwerkt met een cirkelzaag iets korreliger en luchtiger is en daardoor de kans op broei van het zaagsel minder is. Geproduceerd met de lintzaag is het zaagsel over het algemeen iets zachter van structuur, waardoor dit zaagsel iets sneller warm kan worden in de voorraad.

Zaagsel gemengd met kalk in vaste mengverhouding
Dit zaagsel is een mengsel van klam vochtig zaagsel, gemengd met kalk zonder water. Het kan worden toegepast voor allerlei soorten ligplaatsen, zoals op rubberen matten als in diepstrooisel ligboxen. Dit mengsel is te verkrijgen in verschillende verhoudingen kalk, die op aanvraag aangepast kunnen worden.

wit droog stofarm zaagsel

Wit droog stofarm/stofvrij zaagsel

Voordelen zaagsel

 • Zaagsel neemt veel vocht op: uiers blijven schoner

 • Zaagsel is zacht: minder beschadiging klauwen en huid vee

 • Zaagsel is veiliger: Wit droog zaagsel heeft minder kans op mastitus

 • Wit droog vuren zaagsel is stofarm: beter voor luchtwegen van vee en veehouder

Noodzaak van zaagsel kopen van hoge kwaliteit

Stof in het zaagsel is funest voor de gezondheid van het vee, maar ook voor u als veehouder. Daarom kunt u het beste droog zaagsel kopen, dat arm is aan stof. Dat is de reden dat Gerard Temmink van Temmink Agro Producten bij voorkeur zaagsel adviseert dat in de perserij meerdere malen gezeefd is, zodat het stofaandeel zo laag mogelijk is. De beste keuze is dus 1e soort zaagsel bestellen.

Los gestort zaagsel kopen

Los gestort zaagsel is het afvalproduct van hout uit houtzagerijen. Dit soort zaagsel is te verkrijgen in verschillende kwaliteiten.

Soorten losgestort zaagsel:

 • Dennenzaagsel
 • Vuren / droog zaagsel

U kunt losgestort zaagsel laten leveren in containers of in walking floors.

Pallet zaagsel / baal zaagsel

Zaagsel kan worden geleverd in balen en worden geleverd op pallets. Het geperste zaagsel in balen kan worden gebruikt als stalstrooisel voor rundvee, pluimvee en varkens.

Zaagsel in balen is er in verschillende soorten:

 • Wit droog en blank vurenhout zaagsel, dat is ontstoft en een restvocht% heeft van ca. 8 tot 12%.
 • Wit gemengd zaagsel
 • Zaagsel met kalk. (verrijkt met 2 kg kalk met een PH van 9 tot 12) Elke baal, met een gewicht van 18-20 kg, wordt geleverd met 2 kg kalk, een gemalen gedroogde kalk met een pH-verhogend effect op stal- en ligbedden. Voordeel van kalk is dat het infectiedruk verlagend werkt.

Bijzonderheden over pallet zaagsel:

 • Minimale afname is 4 pallets zaagsel (72 zaagselbalen op 1 pallet).
 • Een baal zaagsel heeft ongeveer het gewicht van 18-20 kg, maar er zijn ook lichtere of zwaardere balen verkrijgen.
 • Balen zijn te koop van 72 tot 180 stuks, van 180 tot 600 stuks (enkele vracht) en ca. 1300 stuks (combi).
 • Balen zijn verpakt in een waterdichte stretchhoes (rekhoes), waardoor kunt u een grote aantal balen laten bezorgen, wat qua prijs voordeliger
  is. Verder zorgt de hoes dat er geen optrekkend bodemvocht in het zaagsel komt. Ook is transport én opslag stabieler.
 • De balen zaagsel worden door middel van de kooi-aap geleverd.
Omschrijving zaagsel Soort
Wit 1e soort
Gemengd 2e soort

Waarom geen goedkoop zaagsel kopen

U kunt kiezen voor goedkoop zaagsel, van mindere kwaliteit, maar dat heeft als nadeel dat het vaak vochtig is of vervuild of schorsdelen bevat. Hoe droger het zaagsel hoe minder kans er is op vermeerdering van bacteriën, zoals de Klepsiella bacterie, dat uierontsteking kan veroorzaken. Wilt u advies over goede kwaliteit zaagsel? Neem dan contact op met Gerard Temmink van Temmink Agro Producten.

Advies over zaagsel of benieuwd naar de zaagselprijzen?

Wilt u advies over zaagsel of wilt u wellicht een ander soort strooisel bestellen, zoals houtvezel, vlas of hennep of kalk in de box. Neem dan contact op. Ik adviseer u graag over de verschillende soorten.

Anderen bekeken ook:

CONTACT OPNEMEN

GERARD TEMMINK

06 43 18 5599
 info@temminkagro.nl